Skip to content

Can you claim VAT on jewelry and watchesin the UAE?

Last reviewed

Can you recover the VAT?
Depends
VAT charged
5%
Corporate tax
Depends

Recoverable as a client gift, with a deemed supply over AED 500. Blocked for personal use.

For the wider rules, see Flowers/Gifts.

When you can claim the VATand when it's blocked

You can claim

  • Usually bought as a client gift or a personal item, so it follows the gift rules: VAT on a client gift is recoverable, but gifts over AED 500 per recipient in 12 months become a deemed supply.
  • Investment-grade gold (99% purity or more) bought as an asset is zero-rated.

You can't claim

  • Jewelry or watches for an employee or owner's personal use are blocked.

Worked examplesand why they land that way

  1. Depends

    Watch worth AED 3,000 for a key client

    VAT recoverable, but a deemed supply arises above the AED 500 threshold.

    VAT on a client gift is recoverable, but a gift over AED 500 to one person in 12 months is a deemed supply. You also account for output VAT on it, reduced by the AED 2,000 annual relief on deemed supplies.

  2. No VAT to recover

    Investment-grade gold bar held as a treasury asset

    Zero-rated, nothing to claim.

    Investment-grade gold of 99% purity or more is zero-rated, so there's no VAT to claim.

  3. Blocked

    Necklace bought on a company card for personal use

    Blocked, and not a business expense.

    A personal purchase isn't a business expense. The VAT is blocked and the cost doesn't belong in the company's books, so recover it from the employee.

What to keepand what to watch

Documents you need

Tax invoice; gift register.

Corporate tax

Depends. Follows the gift treatment.

GL account: Gifts and samples

Common mistakes

Claiming VAT on personal jewelry bought on a company card.

Questions peopleask about this

Is gold zero-rated?

Investment-grade gold of 99% purity or more, bought as an asset, is zero-rated. Jewelry and watches are standard-rated at 5%.

How do client gifts of jewelry or watches work?

The VAT is recoverable, but a gift worth more than AED 500 to one person in 12 months is a deemed supply, so you also account for output VAT.

What if jewelry is bought on a company card for personal use?

The VAT is blocked and it isn't a business expense. Recover the cost from the employee or owner.

Relatedexpenses

Rules thisanswer relies on

Legal basis: VAT Law Art. 45 (investment precious metals); VAT Law Art. 11

Sources

General treatment for VAT-registered UAE mainland businesses making fully taxable supplies. Free zones, partial exemption, government entities, and the facts of a specific purchase can change the answer. This guide isn't tax advice.