Skip to content

Can you claim VAT on books and newspaper subscriptionsin the UAE?

Last reviewed

Can you recover the VAT?
Recoverable
VAT charged
5%
Corporate tax
Deductible

Recoverable for work reading, with reverse charge on foreign subscriptions.

When you can claim the VATand when it's blocked

You can claim

  • Business books, journals, and news subscriptions carry 5% and are recoverable.

You can't claim

  • Books given to staff or clients follow the gift rules.

Worked examplesand why they land that way

  1. Recoverable

    Annual Financial Times subscription billed from the UK

    Reverse charge 5%, recoverable.

    The Financial Times bills from the UK without UAE VAT, so you account for 5% under reverse charge. A subscription for work is a normal business cost, so you recover it in the same return.

  2. Recoverable

    Accounting reference book from a Dubai bookshop

    5%, recoverable.

    The bookshop charges 5% on the receipt. A book bought for work is recoverable with a tax invoice, or a simplified tax invoice for purchases under AED 10,000.

What to keepand what to watch

Documents you need

Tax invoice with TRN. Overseas digital subscriptions: reverse charge.

Corporate tax

Deductible. Deductible when related to the business.

GL account: Subscriptions and publications

Common mistakes

Missing reverse charge on foreign digital subscriptions.

Reverse charge and imports

Common for international publications billed from abroad.

How reverse charge works

Questions peopleask about this

Do foreign digital subscriptions need reverse charge?

Yes. If a publisher bills from abroad with no UAE VAT, you account for 5% under reverse charge and recover it in the same return.

What about books given to staff or clients?

Those follow the gift rules. Books for staff to keep are a personal benefit, so the VAT is blocked. Client gifts worth more than AED 500 per person in 12 months become a deemed supply.

Are subscriptions deductible for corporate tax?

Yes, when they relate to the business.

Relatedexpenses

Rules thisanswer relies on

Legal basis: VAT Law Art. 48; Exec. Reg. Art. 53

Sources

General treatment for VAT-registered UAE mainland businesses making fully taxable supplies. Free zones, partial exemption, government entities, and the facts of a specific purchase can change the answer. This guide isn't tax advice.