Skip to content

Can you claim VAT on training and coursesin the UAE?

Last reviewed

Can you recover the VAT?
Recoverable
VAT charged
5%
Corporate tax
Deductible

Recoverable for job-related courses and exams. Qualifying degrees are zero-rated.

When you can claim the VATand when it's blocked

You can claim

  • Courses, certifications, and conferences that help employees do their job are recoverable.
  • Under the FTA's June 2026 education guide, most professional and executive training is standard-rated.
  • Degree fees at a qualifying institution are zero-rated.

You can't claim

  • Courses unrelated to the role are a personal benefit.

Worked examplesand why they land that way

  1. Recoverable

    ACCA exam fees for a finance analyst

    Recoverable if VAT charged.

    Professional exams that help someone do their job are a business cost. If the provider charges VAT, it's recoverable.

  2. No VAT to recover

    MBA at a qualifying university

    Zero-rated, nothing to claim.

    Degree fees at a qualifying institution are zero-rated, so there's no VAT to claim.

What to keepand what to watch

Documents you need

Tax invoice; training policy.

Corporate tax

Deductible.

GL account: Training and development

Common mistakes

Assuming all education is zero-rated.

Reverse charge and imports

Common for overseas online courses.

How reverse charge works

What changed recently

FTA published VATGED1 in June 2026, interpreting education zero-rating narrowly.

Questions peopleask about this

What did the FTA's 2026 education guide change?

The FTA's June 2026 guide reads education zero-rating narrowly, so most professional and executive training is standard-rated. Degree fees at a qualifying institution are still zero-rated.

Do overseas online courses need reverse charge?

Often, yes. If the provider bills from abroad with no UAE VAT, you account for it under reverse charge.

What about courses unrelated to someone's job?

Those are a personal benefit, so the VAT is blocked.

Relatedexpenses

Rules thisanswer relies on

Legal basis: VAT Law Art. 45; Exec. Reg. Art. 40; FTA Education Sector Guide VATGED1 (June 2026)

Sources

General treatment for VAT-registered UAE mainland businesses making fully taxable supplies. Free zones, partial exemption, government entities, and the facts of a specific purchase can change the answer. This guide isn't tax advice.